Zájemců o zdravou výživu přibývá každým rokem, mezi lidmi se informace o vhodných potravinách a jejich zpracování šíří velice rychle a jednou z nejpopulárnějších oblastí, podepřenou zkušenostmi našich předků, je nakličování semen rostlin.
Lidé, kteří se o tento životní styl zajímají, se potýkají s dlouholetým deficitem živin, který si současná generace nese jako dluh bývalého režimu. Za socialismu jsme se vůči přírodě nechovali zrovna přívětivě, rozorávaly se meze, pěstovaly se plodiny na rozsáhlých lánech, nastoupila zemědělská velkovýroba, hnojilo se intenzivně chemickými látkami a postupně se v rostlinách snižoval obsah minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.
Neblahý stav, podporovaný vymíláním mouky a bílým cukrem, se vystupňoval ve formě nezdravých polotovarů a hotových potravinářských výrobků a tím se také rapidně zvýšil počet civilizačních chorob. Naštěstí se dnes lidé převážně snaží tento kolotoč zastavit a vyhledávat jiné výživové zdroje. Jedním z těch významných jsou právě naklíčená semínka obilovin, luštěnin, zeleniny a bylin.
V čem klíčit
Otázkou zůstává, jak nechat semínka vzejít, aby nebyla plesnivá, abychom tím neztráceli spoustu času, a aby proces byl skutečně efektivní a přínosný. Pochopitelně lze podomácku vyrobit různé nádobky, prolévat je vodou, důkladně proplachovat a vodu slévat, tím se však ztrácí spousta času, plýtvá se vodou a některé postupy nepřinesou kýžené výsledky.
Právě to bylo důvodem vytvořit v konstrukčních dílnách první prototypy biomisek na klíčení. Jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného akrylátu, mají přizpůsobený tvar dna s ventily pro odtok tekutiny a tvoří několik pater, v nichž lze nechat vzejít různé druhy semen. Samotný proces nakličování je snadný, do každé z misek kromě té spodní, která slouží jako odkapávací nádoba, nasypeme semínka do jedné vrstvy, misky položíme na sebe a do té horní nalijeme zhruba 0,5 l vlažné vody. Voda proteče skrze všechny nádobky a usadí se v nich pouze malé množství potřebné pro klíčení. Přebytečnou vodou zalijeme pokojové květiny a horní nádobku přikryjeme plastovým transparentním krytem. Proplachování provádíme jen dvakrát denně a žádná další péče není nutná.